Verslavingszorg Groningen

SNEL CONTACTFORMULIER

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Begrip van Verslavinge

Verslaving is een chronische hersenaandoening die wordt gekenmerkt door dwangmatige betrokkenheid bij belonende prikkels, ondanks negatieve gevolgen. Het kan gaan om stoffen (zoals drugs of alcohol) of gedragingen (zoals gokken of internetgebruik). Om verslaving effectief aan te pakken, is het essentieel om de onderliggende oorzaken te begrijpen, zoals genetische aanleg, omgevingsfactoren en bijkomende psychische aandoeningen.

Het Belang van Vroege Interventie

Vroege interventie in de verslavingszorg is cruciaal om de kans op een succesvol herstel te maximaliseren. Hoe langer iemand worstelt met een verslaving, hoe ernstiger de fysieke, emotionele en sociale gevolgen kunnen worden. Het is daarom van vitaal belang om zo snel mogelijk hulp te zoeken om schade te beperken en de kans op langdurig herstel te vergroten.

Cityscape of Breda, The Netherlands

Verslavingsbehandeling Benaderingen in Groningen

Groningen biedt een breed scala aan verslavingszorgopties om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van mensen die hulp zoeken. Enkele van de meest voorkomende behandelingsbenaderingen zijn:

Klinische Behandeling

Klinische behandelprogramma’s bieden 24/7 medische en psychologische ondersteuning in een gestructureerde omgeving. Ze omvatten meestal een combinatie van individuele therapie, groepsbegeleiding en medicamenteuze behandeling om de fysieke en emotionele aspecten van verslaving aan te pakken.

Poliklinische Behandeling

Poliklinische behandelprogramma’s stellen mensen in staat om thuis te blijven wonen terwijl ze verslavingszorg ontvangen. Ze omvatten meestal regelmatige therapiesessies en kunnen medicamenteuze behandeling bevatten. Poliklinische programma’s kunnen variëren in intensiteit en duur, afhankelijk van de behoeften en voortgang van het individu.

Counseling en Therapie

Counseling en therapie zijn essentiële onderdelen van de meeste verslavingszorgprogramma’s in Groningen. Ze kunnen mensen helpen de onderliggende oorzaken van hun verslaving te identificeren, copingstrategieën te ontwikkelen en een ondersteuningsnetwerk op te bouwen voor voortdurend herstel.

Medicamenteuze Behandeling

Medicamenteuze behandeling (MAT) is een op bewijs gebaseerde benadering die gedragstherapie combineert met medicijnen om verslavingsstoornissen te behandelen. In Groningen wordt MAT vaak gebruikt voor opioïde-, alcohol- en tabaksverslaving.

Hoe Kies je het Juiste Verslavingszorgcentrum

Houd rekening met de volgende factoren bij het nemen van uw beslissing:

 1. Accreditatie en Licenties: Zorg ervoor dat het centrum geaccrediteerd is door gerenommeerde organisaties en een vergunning heeft van de betreffende autoriteiten.
 2. Behandelingsbenadering: Zoek een centrum dat op bewijs gebaseerde behandelingen biedt en een persoonlijke benadering op maat voor de unieke behoeften van het individu.
 3. Kwalificaties van het Personeel: Controleer of het centrum gekwalificeerde professionals in dienst heeft met ervaring in verslavingszorg.
 4. Kosten en Verzekering: Bepaal de kosten van het programma en of uw verzekering deze zal dekken.
Beautician giving a beauty consultation

Langdurig Herstel Behouden

Een succesvol hersteltraject gaat verder dan alleen het ontvangen van behandeling in een afkickkliniek in Nederland. Het omvat het doorvoeren van blijvende veranderingen en het creëren van een ondersteunende omgeving om nuchterheid te behouden. Hier zijn enkele tips om langdurig herstel te bevorderen:

 • Fysieke Gezondheid
 • Mentale Gezondheid
 • Sociale Connecties
 • Familie Connecties

Ben je klaar om aan je reis te beginnen?

Het ontdekken van het perfecte behandelcentrum houdt in dat u het ideale, op maat gemaakte behandelprogramma identificeert dat is afgestemd op uw unieke omstandigheden. Er is geen pasklare oplossing.

Veel Gestelde Vragen

Verslavingszorg is een holistische benadering die de fysieke, mentale en emotionele aspecten van verslaving aanpakt. Het omvat interventies zoals ontgifting, therapie (individueel, groep, gezin), medicatieondersteunde behandeling en nazorgplanning. Het doel is om mensen te helpen hun verslavingen te overwinnen en een bevredigend, gezond leven te leiden.

Verslavingszorgcentra in Groningen behandelen een breed scala aan verslavingen, waaronder stoornissen in het gebruik van middelen (zoals alcohol, tabak en drugs), gedragsverslavingen (zoals gokken, internet en seks) en gelijktijdig optredende psychische stoornissen.

Voor toegang tot de verslavingszorg gaat het meestal om het benaderen van een centrum of een professional voor een eerste beoordeling. U kunt dit rechtstreeks doen of via een verwijzing van een zorgprofessional. Zodra de eerste beoordeling is gedaan, wordt een geschikt behandelplan opgesteld voor uw behoeften.

Het traject van de verslavingszorg kent doorgaans een aantal fasen, te beginnen met een intakegesprek, eventueel gevolgd door ontwenning. Daarna ga je aan de slag met verschillende therapieën, levensvaardigheidstrainingen en terugvalpreventieplanning. De bijzonderheden van dit proces zullen variëren, afhankelijk van de behoeften van het individu en de verslaving die wordt behandeld.

De duur van een verslavingsbehandeling kan sterk variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van de ernst van de verslaving, de stof of het gedrag dat erbij betrokken is, en de reactie van het individu op de behandeling. Het kan variëren van 30 dagen tot een jaar of meer.

Groning ontdekken: Een Kort Overzicht

Groningen is een levendige, historische stad in het noorden van Nederland, bekend om zijn rijke cultuur, verbluffende architectuur en dynamische studentenpopulatie. Als gastvrije en inclusieve stad biedt Groningen een scala aan diensten om inwoners te ondersteunen, ook verslaafden.

Nuttige Bronnen in Groningen

Lokale Verslavingszorgcentra en Organisaties

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN): Een toonaangevende verslavingszorgorganisatie in Noord-Nederland, die een uitgebreid aanbod van behandelprogramma’s en ondersteuningsdiensten biedt.

 • Website Groningen Addiction Support (GAS): Een lokale organisatie gericht op het bieden van ondersteuning en hulpbronnen voor individuen en families die getroffen zijn door verslaving in Groningen. Website.
 • Centrum Maliebaan Groningen: Een verslavingszorgcentrum dat gespecialiseerde behandelprogramma’s biedt voor verschillende verslavingsstoornissen en gerelateerde geestelijke gezondheidsproblemen. Website
Sun shining through trees in Autumn forest

Nationale en Internationale Steungroepen en Organisaties

Anonieme Alcoholisten (AA) Nederland: Een steungroep voor personen die herstellen van alcoholverslaving, met bijeenkomsten beschikbaar in heel Nederland, inclusief Groningen. Website
 • Narcotics Anonymous (NA) Nederland: Een steungroep voor personen die herstellen van drugsverslaving, met bijeenkomsten op verschillende locaties in Nederland. Website
 • SMART Recovery: Een zelfhulporganisatie die op bewijs gebaseerde steungroepbijeenkomsten aanbiedt voor personen die herstellen van verslaving, inclusief online bijeenkomsten.

Succes in Herstel Herkennen

Herstel is een zeer persoonlijke reis, en succes in herstel kan er voor elk individu anders uitzien. Het is essentieel om prestaties onderweg te herkennen en te vieren, hoe groot of klein ook. Hier zijn enkele indicatoren van succes in herstel die u kunnen helpen om vooruitgang bij te houden en gemotiveerd te blijven:

Emotioneel en Psychologisch Welzijn

 • Verbeterd Zelfvertrouwen: Het ontwikkelen van een sterker gevoel van eigenwaarde en vertrouwen naarmate u vordert in herstel.
 • Emotionele Stabiliteit: Effectiever omgaan met emoties en op een gezondere manier reageren op stressoren.

Door de rijke geschiedenis, schilderachtige landschappen en opwindende bezienswaardigheden van Groning te verkennen, krijgt u een diepere waardering voor dit prachtige graafschap en zijn unieke aanbod.

Stigma Overwinnen bij Verslavingsherstel

Informeer Jezelf en Anderen

Begrijp de Feiten: Informeer jezelf over verslaving als een complexe hersenaandoening, in plaats van een morele tekortkoming of zwakte. Deel accurate informatie met anderen om misvattingen te helpen ontzenuwen.

Deel Persoonlijke Verhalen over Herstel

Wees een Rolmodel: Als je je hier prettig bij voelt, deel dan je persoonlijke ervaringen met verslaving en herstel. Dit kan helpen om stereotypen uit te dagen en hoop te bieden voor anderen die worstelen met vergelijkbare problemen.

Navigeren Door het Sollicitatieproces Tijdens Herstel

Sollicitatiestrategieën voor mensen in herstel

 1. Identificeer uw sterke punten en interesses: Evalueer uw vaardigheden, ervaring en passies om u te helpen werkgelegenheid te vinden die aansluit bij uw capaciteiten en persoonlijke waarden.
 2. Bereid een sterk cv en sollicitatiebrief voor: Benadruk uw relevante vaardigheden, ervaring en prestaties in uw cv en sollicitatiebrief, met de nadruk op uw sterke punten en veerkracht.

Herstel beheren op de werkplek

 1. Behoud een evenwicht tussen werk en privéleven: Zorg voor een gezond evenwicht tussen werk en privéleven om te voorkomen dat u overweldigd raakt of uw herstelbehoeften verwaarloost.
 2. Stel grenzen: Stel grenzen met collega’s en leidinggevenden met betrekking tot uw persoonlijke leven, herstelstatus en eventuele werkgerelateerde triggers die van invloed kunnen zijn op uw nuchterheid.

Langdurig Herstel Behouden

Een succesvol hersteltraject gaat verder dan het ontvangen van behandeling. Het houdt in dat er blijvende veranderingen worden doorgevoerd en een ondersteunende omgeving wordt gecreëerd om nuchterheid te behouden. Hier zijn enkele tips om langdurig herstel te bevorderen:

Ontwikkel Gezonde Gewoonten

 1. Fysieke Gezondheid: Geef prioriteit aan regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende slaap om de fysieke gezondheid en emotioneel welzijn te ondersteunen.
 2. Mentale Gezondheid: Doe mee aan activiteiten die de geestelijke gezondheid bevorderen, zoals mindfulness-oefeningen, stressverminderingstechnieken en hobby’s die vreugde en ontspanning brengen.
 3. Sociale Connecties: Koester positieve relaties met familie, vrienden en leeftijdsgenoten die uw hersteltraject ondersteunen.
Open chat
Hoi 👋

Hoe kunnen we u helpen?