Verslavingszorg Eindhoven

SNEL CONTACTFORMULIER

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Het `belang van Hulp Zoeken

Soorten verslavingszorg in Eindhoven

Eindhoven biedt verschillende verslavingszorgdiensten om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van elk individu. Deze diensten omvatten:

Intramurale behandelprogramma’s

Intramurale behandelprogramma’s, ook wel residentiële behandelprogramma’s genoemd, vereisen dat patiënten voor de duur van hun programma in de behandelfaciliteit blijven. Deze faciliteiten bieden 24 uur per dag zorg en ondersteuning, zodat patiënten zich volledig kunnen concentreren op hun herstel.

Ambulante behandelprogramma’s

Poliklinische programma’s bieden meer flexibiliteit en zijn ideaal voor personen die zich niet kunnen binden aan een residentieel programma.

The Hague, Netherlands morning skyline at the Binnenhof complex.

De Juiste Instelling Voor Verslavingszorg Selecteren

Het kiezen van de juiste instelling voor verslavingszorg is cruciaal voor langdurig succes bij het overwinnen van verslaving. Houd rekening met de volgende factoren bij het kiezen van de juiste faciliteit:

 1. Accreditatie en certificering: zorg ervoor dat de faciliteit die u kiest geaccrediteerd is en dat de medewerkers over de nodige certificeringen beschikken om verslavingszorg te verlenen.
 2. Behandelingsbenadering: verschillende faciliteiten passen verschillende behandelingsbenaderingen toe. Zorg ervoor dat de aanpak van de gekozen faciliteit overeenkomt met uw persoonlijke overtuigingen en waarden.
 3. Betalingsopties: Houd rekening met uw budget en de betalingsopties die door de faciliteit worden aangeboden, inclusief verzekeringsdekking en financiële hulp.
 4. Locatie: De locatie van de faciliteit kan het verwerkingsproces beïnvloeden. Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan een lokale voorziening, terwijl anderen misschien baat hebben bij een verandering in de omgeving.

Verslavingszorg Behandeltraject

Het behandeltraject van de verslavingszorg verloopt meestal als volgt:

 1. Beoordeling: Bij aanvang van een behandelprogramma wordt een grondige beoordeling uitgevoerd om de ernst van de verslaving en eventuele gelijktijdig optredende verslaving te bepalen geestelijke gezondheidsproblemen. Deze beoordeling helpt bij het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan.
 2. Ontgifting: Het ontgiftingsproces omvat de gecontroleerde verwijdering van schadelijke stoffen uit het lichaam. Medische professionals kunnen medicijnen verstrekken om ontwenningsverschijnselen te verlichten en een veilige en comfortabele detox te garanderen.
 3. Therapie en counseling: verschillende vormen van therapie, zoals individuele, groeps- en gezinscounseling, worden gebruikt om de emotionele en psychologische aspecten van verslaving aan te pakken. Cognitieve gedragstherapie (CGT), dialectische gedragstherapie (DGT) en motiverende gespreksvoering (MI) zijn veelgebruikte therapeutische benaderingen.
Careful lady specialist consults man client and makes notes

Nazorg en Doorlopende Ondersteuning

Nazorg speelt een belangrijke rol bij het behouden van langdurig herstel en het voorkomen van terugval. Een goed afgerond nazorgplan kan het volgende omvatten:

 • Voortgezette therapie
 • Ondersteuningsgroepen
 • Sobere leefomgevingen
 • Terugvalpreventieplan

Ben je klaar om aan je reis te beginnen?

Het ontdekken van het perfecte behandelcentrum houdt in dat u het ideale, op maat gemaakte behandelprogramma identificeert dat is afgestemd op uw unieke omstandigheden. Er is geen pasklare oplossing.

Veel Gestelde Vragen

Verslavingszorg in Eindhoven omvat een scala aan diensten, faciliteiten en professionals die zich inzetten om mensen met een verslaving aan middelen of gedragsverslavingen te helpen. Onze empathische en ondersteunende benadering in de afkickkliniek is gericht op het bieden van uitgebreide hulpbronnen en ondersteuning aan individuen en hun families terwijl ze hun weg naar herstel en een gezonder leven bewandelen.

De verslavingszorg in Eindhoven richt zich op verschillende verslavingen, waaronder alcohol, drugs (zowel op recept als illegaal), gokken, gamen, seks- en internetverslavingen. Ons ervaren team van professionals biedt gepersonaliseerde behandelplannen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elk individu om de meest effectieve zorg te garanderen.

Het herkennen van de behoefte aan verslavingszorg houdt vaak in dat men een verlies van controle over het gebruik van middelen of verslavend gedrag identificeert, negatieve gevolgen ondervindt als gevolg van de verslaving en de voortdurende wens om te gebruiken ondanks deze gevolgen. Daarnaast kunnen significante veranderingen in stemming, gedrag of fysieke gezondheid wijzen op de noodzaak van professionele hulp.

Eindhoven biedt verschillende behandelingsmogelijkheden, waaronder individuele counseling, groepstherapie, gezinstherapie, klinische en poliklinische zorg, en nazorg. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld op basis van de ernst van de verslaving en individuele behoeften om de meest effectieve zorg mogelijk te waarborgen.

Om toegang te krijgen tot verslavingszorgdiensten in Eindhoven, kunt u beginnen met het contacteren van uw huisarts (HA) of rechtstreeks contact opnemen met verslavingszorginstellingen en organisaties in de regio. Zij kunnen u helpen om het proces te doorlopen en de meest geschikte vervolgstappen voor u of uw dierbare te bepalen.

Financiële Ondersteuning Voor de Verslavingszorg in Eindhoven

De kosten van de verslavingszorg kunnen voor veel mensen en hun families een bron van zorg zijn. Er zijn echter opties beschikbaar om deze last te verlichten:

 • Verzekeringsdekking: Veel zorgverzekeraars bieden dekking voor verslavingszorg. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om de omvang van uw dekking en de specifieke diensten te bepalen.
 • Overheidssteun: In Nederland wordt de verslavingszorg gedeeltelijk bekostigd door de overheid via de Zorgverzekeringswet (Zvw). Check of u in aanmerking komt voor de door de overheid bekostigde verslavingszorg door contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of gemeente.
 • Glijdende tarieven: Sommige instellingen voor verslavingszorg bieden glijdende tarieven op basis van iemands inkomen en draagkracht. Deze optie kan helpen om de behandeling toegankelijker te maken voor degenen die het anders misschien niet kunnen betalen.

Stigma Rond Verslaving Verminderen

Het stigma rond verslaving kan een belangrijke barrière zijn om hulp te zoeken. Door open gesprekken aan te moedigen en onszelf en anderen voor te lichten over verslaving, kunnen deze barrières worden doorbroken. Hier zijn enkele manieren om stigmatisering te verminderen:

 1. Leer jezelf en anderen: leer jezelf over verslaving en de complexiteit ervan. Deel deze kennis met anderen om een ​​meer empathische en begripvolle omgeving te creëren.
 2. Gebruik persoon-eerst-taal: Vermijd het gebruik van stigmatiserende taal en kies voor persoon-eerst-taal, zoals “persoon met een stoornis in het gebruik van middelen” in plaats van “verslaafde” of “drugsgebruiker”.
 3. Luister en leef mee: bied een niet-oordelend oor aan degenen die hun worsteling met verslaving delen. Oefen empathie en begrip bij het bespreken van verslavingsproblemen met anderen.
Rehab helper

Gezinsondersteuning Bij Verslavingsherstel

Familieleden spelen een cruciale rol in het herstelproces van verslaving. Hier zijn enkele manieren waarop gezinnen hun dierbaren tijdens hun reis kunnen ondersteunen:

 • Leer jezelf
 • Woon gezinsbegeleiding bij
 • Creëer een ondersteunende omgeving
 • Grenzen stellen

Tekenen van Verslaving Herkennen

Het vroegtijdig herkennen van de tekenen van verslaving kan tijdige interventie vergemakkelijken en de kansen op succesvol herstel vergroten. Veel voorkomende tekenen van verslaving zijn:

 • Fysieke veranderingen
 • Gedragsveranderingen
 • Sociaal isolement
 • Financiële problemen

Voorbereiding op Verslavingszorg

Bespreek met familie en vrienden

Open communicatie met uw ondersteuningsnetwerk over uw beslissing om een ​​behandeling te zoeken, kan helpen om een ​​basis te leggen voor blijvend herstel.

Regel verlof voor werk of school

Informeer uw werkgever of onderwijsinstelling over uw behoefte aan behandeling en tref de nodige regelingen om uw positie tijdens uw afwezigheid veilig te stellen.

Omgaan met Terugval

Terugval is een normaal onderdeel van het herstelproces en het is essentieel om het te erkennen als een kans om te leren en te groeien in plaats van als een mislukking. Als u of een dierbare een terugval ervaart, overweeg dan de volgende stappen:

 • Erken de terugval: accepteer dat er een terugval is opgetreden en erken de noodzaak om deze onmiddellijk aan te pakken.
 • Zoek professionele hulp: maak opnieuw contact met uw behandelteam of ondersteuningsnetwerk om de terugval te bespreken en een plan te ontwikkelen om weer op het goede spoor te komen.
 • Identificeer triggers en barrières: denk na over de factoren die hebben bijgedragen aan de terugval en ontwikkel strategieën om deze obstakels te overwinnen.
 • Recommit to Recovery: versterk uw inzet voor nuchterheid en neem actief deel aan uw herstelplan.

Het Belang van Zelfzorg Bij Herstel

Zelfzorg is een cruciaal onderdeel van het herstelproces, omdat het het welzijn van het individu verzekert en veerkracht bevordert bij uitdagingen. Hier zijn enkele zelfzorgpraktijken die u kunt overwegen om in uw hersteltraject op te nemen:

 1. Lichamelijke gezondheid: Geef prioriteit aan regelmatige lichaamsbeweging, behoud een uitgebalanceerd dieet en zorg voor voldoende slaap om het genezingsproces van uw lichaam te ondersteunen.
 2. Geestelijke gezondheid: doe aan mindfulness-oefeningen, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of een dagboek, om stress te beheersen en het emotionele evenwicht te behouden.
 3. Sociale connecties: Bevorder gezonde relaties met ondersteunende vrienden en familieleden en zoek nieuwe connecties in op herstel gerichte gemeenschappen.
Open chat
Hoi 👋

Hoe kunnen we u helpen?