Wat Gebeurt er bij Verslavingsrevalidatie - De 4 Fasen van Behandeling

De weg naar een gezond en nuchter leven vanuit verslaving aan middelen is lang en moeilijk, maar het is desondanks een essentiële weg om te bewandelen. Een leven van nuchterheid en vrijheid van verslaving is het waard om voor te vechten, en met de hulp van een drugs afkickkliniek kun je jouw herstelleven bereiken en behouden.

Herstel kan een levenslang proces zijn, waarbij inzet en toewijding aan een nuchter leven vereist zijn. Uw tijd doorgebracht in een revalidatiekliniek zal u voorzien van de hulpmiddelen om verslaving te overwinnen lang na uw klinische zorg en u opzetten met de ondersteuningsstructuur die u nodig heeft voor voortdurende structuur en verantwoordelijkheid in uw herstel.

Maar voordat dit kan gebeuren, zijn er 4 fasen van klinische zorg in de revalidatie, die de basis leggen voor uw herstel.

Wat Gebeurt er bij Verslavingsrevalidatie - De 4 Fasen van Behandeling

Fase 1: Het Creëren van een Persoonlijk Zorgplan

We moeten allemaal ergens beginnen, en zodra je wordt opgenomen in een revalidatiecentrum, zal het intakeproces doorgaans bestaan uit het bespreken van behandelopties met een professional om te bepalen wat het beste voor jou werkt. Door het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan dat uniek is voor jou, heb je een betere kans om te slagen in je herstel.

Deze plannen worden vaak gebaseerd op een beoordeling van je gezondheid, emotionele staat en sociale vaardigheden. Dit wordt vastgesteld door middel van een aantal medische, psychologische en persoonlijke beoordelingen – hoewel beoordelingen wellicht vervelend lijken, is het noodzakelijk om te zorgen dat de juiste aanpak wordt gekozen voor jouw behandeling. Dit biedt professionals ook de kans om patiënten te identificeren en te diagnosticeren die lijden aan co-voorkomende aandoeningen die tijdens hun behandeling aangepakt moeten worden.

Fase 2:

Herstel kan alleen worden bereikt als alle sporen van verslavende stoffen uit het lichaam zijn verwijderd. Dit is een medisch proces dat moet worden gevolgd door zorgprofessionals om ontwenningsverschijnselen te beperken, vooral als het gaat om alcoholverslaving en drugsverslaving.

Symptomen van ontwenning zijn vaak oncomfortabel en soms zelfs gevaarlijk. Het toezicht, de zorg en soms medische interventie die nodig zijn bij het ontgiften, vereisen dat dit proces wordt uitgevoerd in een revalidatie-omgeving.

De angst voor deze ontwenningsverschijnselen weerhoudt ons ervan om behandeling te zoeken. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat dit een obstakel is dat je kunt overwinnen. Als je vragen hebt over ontwenningsverschijnselen of je angsten met een professional wilt bespreken, raden we je aan om je angsten te bespreken met het revalidatiecentrum waarin je geïnteresseerd bent.

 

Ben je klaar om aan je reis te beginnen?

Het ontdekken van het perfecte behandelcentrum houdt in dat u het ideale, op maat gemaakte behandelprogramma identificeert dat is afgestemd op uw unieke omstandigheden. Er is geen pasklare oplossing.

Fase 3: Therapie en Patiëntenzorg

Zodra je lichaam vrij is van stoffen, kan de behandeling beginnen. Elk revalidatiecentrum zal een andere benadering van therapie hebben, maar ze zijn allemaal gebaseerd op dezelfde fundamenten. Met groeps- en individuele therapiesessies werken professionals en ondersteuningsteams samen met patiënten om hun verslaving te ontrafelen en te leren omgaan met wat hen in de eerste plaats naar middelenmisbruik dreef.

Het is via therapie en begeleiding dat patiënten de hulpmiddelen kunnen vinden om nu en gedurende hun herstelreis tegen verslaving te vechten. Therapie kan ook vrienden en familie de kans bieden om te genezen als ze betrokken willen zijn bij het herstelproces.

Wat Gebeurt er bij Verslavingsrevalidatie - De 4 Fasen van Behandeling

Fase 4: Herstel en Zorg na Revalidatie

Zodra het fundament voor je herstel is gelegd door het initiële revalidatieprogramma, kun je je blijven inzetten voor herstelwerk buiten de revalidatie. Zoals hierboven vermeld, is herstel een levenslang proces en een verbintenis; om terugval te voorkomen en te profiteren van ondersteuning en verantwoordelijkheid, worden patiënten aangemoedigd om verslavingscounselors te blijven zien en na hun herstel deel te nemen aan ondersteuningsgroepen.

Herstel is geen reis die we alleen maken en het vinden van het juiste afkickklinieken en programma voor u is de sleutel tot succesvol herstel van verslaving. Met de hulp van professionals en mede-herstellende verslaafden kunt u een nuchter leven bereiken.

Rehab Helper ondersteunt verslaafden bij het vinden van het herstelprogramma dat voor hen werkt door hen te voorzien van een uitgebreide lijst van revalidatiecentra in Nederland en leermateriaal. Als u vragen heeft over verslaving, herstel, behandeling of de faciliteiten die voor u beschikbaar zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, of met het afkickklinieken waar u zich wilt inschrijven.

Open chat
Hoi 👋

Hoe kunnen we u helpen?